• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3
  • Slide 4
Γενικά Νέα
Ο καφές κατά της τερηδόνας PDF Εκτύπωση E-mail

coffee 02Ο καφές και μάλιστα ο καβουρδισμένος φαίνεται ότι προφυλάσσει από την τερηδόνα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Πάβια.

Συγκεκριμένα, ένα συστατικό του καφέ, η τριγονελλίνη, που προσδίδει το άρωμα και τη γεύση στον καφέ, εμποδίζει την προσκόλληση των στρεπτόκοκκων mutans, των μικροβίων που θεωρούνται ως ένα από τα κύρια αίτια εμφάνισης της τερηδόνας, στην αδαμαντίνη των δοντιών. Ο στιγμιαίος καφές διαπιστώθηκε ότι είχε την μεγαλύτερη ανασταλτική δράση απέναντι στον στρεπτόκοκκο, ενώ η ιδιότητα αυτή του καφέ δεν επηρεαζόταν από το αν ο καφές ήταν ντεκαφεϊνέ ή όχι.

 
Παιδί και στοματική υγιεινή PDF Εκτύπωση E-mail

smile2Ενα σημαντικό ποσοστό παιδιών παρουσιάζει πρόβλημα τερηδόνας, ενώ το 30% παρουσιάζει πλήρη καταστροφή των δοντιών του, μέχρι την ολοκλήρωση της εφηβείας.

Παρόλα αυτά η βελτίωση της στοματικής υγείας που παρατηρείται στα παιδιά των ανεπτυγμένων χωρών διεθνώς, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός και στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα η Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρία. «Δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε με την βελτίωση των τελευταίων χρόνων» δήλωσε στην ΕΡΤonline, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρίας κ. Κώστας Ουλής.

 
Στοματική Υγιεινή PDF Εκτύπωση E-mail

main image
Τα ωραία δόντια και τα γερά ούλα καταστρέφονται από την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Ο μόνος τρόπος για να απομακρύνουμε τη μικροβιακή πλάκα από το στόμα μας είναι το καλό καθημερι νό βούρτσισμα. Το καλό βούρτσισμα κρατάει 2 λεπτά. Βουρτσίζετε τα δόντια σας, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Να βουρτσίζετε όλα τα δόντια και όλες τις επιφάνειες των δοντιών.

 

Η οδοντόβουρτσά σας να έχει νάιλον τρίχες μεσαίας σκληρότητας. Το κεφάλι της οδοντόβουρτσας να μην είναι πολύ μεγάλο. Όταν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας αρχίζουν να κατσαρώνουν και να αραιώνουν, τότε πρέπει να την αλλάξετε. Σχεδόν όλες πια οι οδοντόκρεμες περιέχουν φθόριο, οπότε χρησιμοποιείτε αυτή που σας αρέσει περισσότερο.

 

Για να καθαρίζετε καλά τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια, καλό είναι να χρησιμοποιείτε και το οδοντικό νήμα. Τη σωστή χρήση θα σας τη δείξει ο οδοντίατρός σας. Τα διάφορα στοματοπλύματα που υπάρχουν, μόνο σαν συμπλήρωμα στο βούρτσισμα μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε. Δεν αντικαθιστούν το βούρτσισμα των δοντιών. Το καλό καθημερινό βούρτσισμα είναι ο μόνος τρόπος για να έχετε όμορφα δόντια, γερά ούλα, και ένα λαμπερό και δροσερό χαμόγελο.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ ΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Μπορούμε να έχουμε γερά και ωραία δόντια για όλη μας τη ζωή αν χρησιμοποιούμε φθόριο, αποφεύγουμε τη ζάχαρη, και επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας τακτικά. Το φθόριο είναι μια ουσία που δυναμώνει τα δόντια.

 

Γι’ αυτό, στο καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο. Πολύ καλά είναι τα φθοριούχα στοματοπλύματα για μετά το βούρτσισμα. Φθορίωση στα δόντια σας, και κυρίως στα παιδιά, θα σας κάνει ο οδοντίατρός σας, όταν τον επισκέπτεστε τακτικά. Επίσης, για τα παιδιά, υπάρχει φθόριο σε χαπάκια, που θα σας τα δώσει ο οδοντίατρος σας.

 

Η ζάχαρη είναι υπεύθυνη για το χάλασμα των δοντιών, γιατί βοηθάει στην ανάπτυξη τερηδόνας. Μην τρώτε πολλή ζάχαρη, και κυρίως μην τρώτε πολλές φορές την ημέρα ζάχαρη. Μειώστε τα γλυκά, τα παγωτά και τα αναψυκτικά που παίρνετε ανάμεσα στα γεύματα. Αν θέλετε να φάτε γλυκό να το φάτε αμέσως μετά το φαγητό σας.

 

Εκτός από την καθημερινή φροντίδα των δοντιών, με το βούρτσισμα, τη χρήση φθορίου και την αποφυγή της ζάχαρης, πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας κάθε 6 μήνες. Μόνον έτσι θα προλάβετε κάποιο τυχόν πρόβλημα στην αρχή του. Μην περιμένετε να πονέσετε για να πάτε στον οδοντίατρο.

 

 
Δεν κληρονομούμε τα χαλασμένα δόντια αλλά τις κακές συνήθειες PDF Εκτύπωση E-mail

dontia xamogeloΗ πλειοψηφία των οδοντιατρικών ασθενών καταφεύγουν στον οδοντίατρό τους, όταν τους πονάει κάποιο δόντι ή νιώθουν κάποια ενόχληση στα ούλα τους. Έκπληκτοι τότε ενημερώνονται για το μέγεθος της βλάβης που έχει συντελεστεί και πολλές φορές μαθαίνουν ότι έχουν και άλλα χαλασμένα δόντια στο στόμα τους, κάτι το οποίο αγνοούσαν και ούτε καν είχαν φανταστεί. Μάλιστα με παράπονο, ίσως και αγανάκτηση, λένε στον οδοντίατρό τους, ότι βουρτσίζουν τα δόντια τους, αποδίδουν το χάλασμα των δοντιών τους στην κακή τους κατασκευή, "στην πάστα τους" όπως λένε χαρακτηριστικά και αναρωτιόνται έντονα γιατί χαλάνε ενώ τα φροντίζουν.

Η μόνιμη απειλή για το στόμα μας είναι τα μικρόβια (μικροβιακή πλάκα) που παραμένουν μετά τα γεύματα πάνω στα δόντια μας αλλά και μεταξύ δοντιών και ούλων (ουλοδοντική σχισμή). Όταν λοιπόν δεν απομακρύνουμε μετά τα γεύματα τα παθογόνα μικρόβια, που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόμα, τους παρέχουμε την δυνατότητα να αυξηθούν πολύ και καταναλώνοντας τα υπολείμματα των τροφών που δεν έχουν απομακρυνθεί από το στόμα μας, να παράγουν ως προϊόντα απέκκρισης, οξέα τα οποία καταστρέφουν είτε τα δόντια (τερηδόνα ), είτε τα ούλα (ουλίτιδα).

Για να προστατέψουμε λοιπόν το στόμα μας, αρκεί σε καθημερινή βάση, να μην επιτρέπουμε, όσο είναι δυνατό, στα μικρόβια (μικροβιακή πλάκα) να προσκολλώνται στα δόντια μας και να παραμένουν στο στόμα μας . Δυστυχώς όμως, από τα παιδικά μας χρόνια δεν έχουμε κατανοήσει ότι μπορούμε μόνοι μας να διαφυλάξουμε την στοματική μας υγεία ούτε μας έχουν μάθει με ποιους τρόπους μπορούμε να το πετύχουμε αυτό .

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ


· Το επιμελές βούρτσισμα των δοντιών, που διαρκεί 3 - 5 λεπτά και γίνεται μετά από κάθε γεύμα, είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατέψουμε τα δόντια μας αφού αφαιρούμε τα παθογόνα μικρόβια και τα υπολείμματα τροφών που προσκολλώνται σε αυτά. Δυστυχώς, η αξία του βουρτσίσματος υποτιμάται από πολλούς και γίνεται πρόχειρα και περιστασιακά. Γι' αυτό και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ο οδοντίατρος μας να μας δείξει πως πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας .

· Δυστυχώς, ανάμεσα στα δόντια δεν μπορεί να εισχωρήσει η οδοντόβουρτσα γι΄ αυτό μετά το βούρτσισμα πρέπει να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια, μετά από υπόδειξη του οδοντιάτρου μας.

Περισσότερα...
 
«ΈναρξηΠροηγούμενο123ΕπόμενοΤέλος»

Σελίδα 1 από 3

Νέα

Γενικά Νέα

Στοματική Υγιεινή

Τα ωραία δόντια και τα γερά ούλα καταστρέφονται από την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Ο μόνος τρόπος για να απομακρύνουμε τη μικροβιακή πλάκα από το στόμα ...

Δημοσκοπήσεις

Πόσο συχνά επισκέπτεστε τον Οδοντρίατρο σας....